Femeile care iau suplimente cu acid folic în timpul sarcinii au un risc mai mic de a avea un copil cu autism, se arată într-o cercetare recentă.
Este ştiut că acidul folic (sau vitamina B9) are efect protector asupra sarcinii, ferindu-l pe făt de defectele de tub neural. O nouă cercetare publicată în „Journal of the American Medical Association” arată că acidul folic îl poate proteja pe făt şi de tulburările din spectrul autist.
Peste 85.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 10 ani au fost incluşi în cercetarea desfăşurată pe o perioadă de 10 ani, realizată de oamenii de ştiinţă de la „Autism Birth Cohort” din Norvegia.
Până la finalul cercetării, 270 de copii au fost diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist: 114 cu tulburare autistă, 56 cu sindromul Asperger şi 100 cu autism atipic (PDD-NOS).
Mamele care au luat acid folic la începutul sarcinii au avut un risc cu 40% mai mic de a avea un copil cu autism în comparaţie cu femeile care nu au luat acest supliment.
Necesarul de acid folic în sarcină este de 400 mcg. Surse naturale ale acestei vitamine sunt salata, spanacul lintea, mazărea, fasolea, ficatul şi ouăle. Specialiştii recomandă femeilor să ia suplimente cu acid folic cu patru săptămâni înainte de concepţie şi în primele opt săptămâni de sarcină.
sursa: http://www.cursuriautism.ro/