Caravana cu zâmbete!
Asociatia Sprijin Pentru Autism implementeaza în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018 proiectul Caravana cu Zambete, al cărui scop este prevenția și tratarea unor probleme de sănătate orală.
Cum în România accesul la servicii de educație privind igiena orală dedicate copiilor cu autism este aproape inexistentă, Asociația a decis implementarea uni proiect dedicat creșterii calității vieții și îmbunătățirii stării de sănătate a copiilor diagnosticați cu TSA. Ei vor face acest lucru prin facilitarea accesului copiilor la consultații și tratamente stomatologice gratuite. De asemenea, proiectul se va îndrepta și către părinți, educându-i pe acești pentru a le oferi copiilor atenția cuvenită privind igiena orală.
Datorită celor trei componente care fac aceast subiect problematic (resursa umană, dotarea cabinetelor și tratamentul adecvat pentru situația copiilor) se estimează că nici 2% dintre copiii și adulții cu dizabilități nu au acces la servicii stomatologice. Proiectul Caravana cu zambete se centrează pe un grup pilot de 6 copii cu tulburări din spectrul autismului și alte afecțiuni asociate, cu vârstele între 4 și 14 ani, beneficiari ai ASPA.
Poate părea o problemă lipsită de importanţă, dar un copil cu autism sau cu altă problemă neuropsihica, în momentul în care are o durere poate să reacţioneze agresiv, poate să facă viaţa celor din jur destul de dificilă. Problemele dentare netratate pot avea urmări grave, nu doar pentru sănătatea bucală, ci și pentru întregul organism. Cercetări recente au demonstrat că infecțiile gurii pot afecta organele majore.
Un astfel de exemplu este influența nefastă a problemelor dentare asupra inimii. Lipsa de atenție acordată sistemului oral poate afecta și sistemul digestiv, al cărui punct de plecare este reprezentat de activitățile fizice și chimice din gură. În cazul copiilor cu TSA, în multe cazuri non-verbali sau cu o toleranță crescută la durere, eventuale probleme dentare pot fi greu de depistat, în special datorită problemelor senzoriale specifice diagnosticului (refuzul de a accepta periajul zilnic, intoleranța la gustul pastei de dinți etc.) sau datorate alimentației selective (multi copii cu TSA mănâncă foarte puține alimente, uneori doar de o anumită culoare/textură etc.) factori ce determină un risc major de a dezvolta probleme dentare ce le poate afecta sănătatea pe termen mediu si lung.
Până în prezent, tratamentul constă în administrarea de antibiotice şi antitermice/antiinflamatorii până trece durerea, oferind însă doar o rezolvare temporară; o a doua variantă este recomandarea de anestezie generală care presupune o altă infrastructură (intervenție intraspitalicească, cu anestezist, chiar și pentru un banal periaj dentar).
Practic, servciile care vor fi facilitate de către Asociație vor consta în accesul la consultații și tratament stomatologic gratuit pentru copii cu TSA prin ședințe de desensibilizare progresivă și tratament, precum și informarea și educarea parentală în privința igienei orale la copii lor. Această inițiativă va fi benefică și pentru medicul stomatolog care își va însuși noi metode de abordare a tratamentului specific pentru copii cu TSA.
Prin programul de prevenție și tratament stomatologic va crește accesul la servicii de specialitate și adaptare la mediu, va crește calitatea vieții și sănătații copiilor cu TSA beneficiari în proiect.
Aceast comunicat a apărut cu sprijinul United Way Romania (UWRo) și Metropolitan Life. Opiniile exprimate aparțin autoarei și nu reflectă neapărat opiniile UWRo.