Este important sa se înteleaga faptul ca fara nici un fel de terapie sau interventie, un copil cu Autism nu va asimila aceeasi cantitate de informatie si cunostinte din mediul înconjurator, fata de un copil obisnuit. Un copil obisnuit începe sa vorbeasca între 1,5 si 2 ani, aproape fara nici un ajutor din partea parintilor sau frati/ surori. Învata în jur de 6 cuvinte noi pe zi si are un vocabular de peste 10.000 de cuvinte înainte de a atinge vârsta de 6 ani. Un copil cu Autism poate ajunge sa vorbeasca mult mai târziu si va avea un limbaj sarac si abilitati sociale reduse, daca nu beneficiaza de terapie verbala si comportamentala. Cel putin într-o prima faza, copilului trebuie sa i se creeze o baza solida de cunostinte, adica sa învete vorbirea, limbajul si comportamentul potrivit vârstei. Nimic din ce faci in ingrijirea sau cresterea copilului nu are legatura cu diagnosticul de autism al copilului tau. Este inutil sa lasi sentimentele de vinovatie sau frustrarile sa iti invadeze mintea si bucuria de a fi parinte. Desi nu se cunosc cauzele exacte ale aparitiei acestei afectiuni inspaimantatoare pentru parinti, in mod cert acestea nu au legatura cu modul in care alegi sa iti ingrijesti copilul. Studiile sugereaza ca factorii declansatori ai autismului sunt de natura genetica, biologica sau neurologica. Asadar, nimic din ce faci sau nu faci in ingrijirea, disciplinarea si educarea copilului nu poate fi cauza a acestei tulburari.
Din ce in ce mai multi copii sunt diagnosticati cu autism
Autismul pare sa ia din ce in ce mai mult amploare in epoca moderna. Specialistii sustin ca astazi sunt diagnosticati de 10 ori mai multi copii decat in anii ’80, iar majoritatea lor sunt baietei. Specialistii vorbesc chiar de o „epidemie” de autism.
Integrarea scolara.
Tinta oricarui program terapeutic inceput la o varsta precoce este de a pregati copilil pentru o scoala normala. Trei – patru ani de munca intensiva, fata-în-fata, acasa poate poate duce copilul foarte, foarte mult pe drumul catre normalitate. Odata inceputa scoala este recomandabil sa îi pastrati pe terapeutii de acasa ca meditatori, pentru ca îi vor cunoaste mult mai bine decât un meditator furnizat de scoala.
Sfaturi
Cel mai bun si mai simplu sfat pentru oricine care are un copil cu autism este sa vorbeasca incontinuu cu copilul, sa ii spuna ce face, ce se intampla si ce se va intampla. Copiilor cu autism le place rutina si puteti folosi aceasta in avantajul lor. Folositi termeni simpli pentru ca copilul sa ii inteleaga si desigur vorbiti cu o viteza care poate fi absorbita de catre copil.
Alti copii Este bine sa lasati copilul sa se joace cu copii normali de varsta lui sau un pic mai mari. Avand aceasta posibilitate, incurajati copilul sa interactioneze vocal, sa fie mai activ si nu mai retras, stimulati-l sa vorbeasca mai mult. Copii de regula raspund mai bine la reactia celor de varsta lui decat la cea a parintilor sau a terapeutilor. Uitati-va la ei cum se joaca impreuna. Cei care il introduc in joc vor fi foarte benefici pentru el.
Organizarea de intalniri cu copii pentru joaca cu alti copii este o idee excelenta.
Insista intotdeauna pentru un raspuns Odata ce copilul incepe sa-ti raspunda in orice fel, fie verbal, fie cu o imagine, simbol sau altceva, trebuie, intotdeauna, absolut intotdeauna sa insisti asupra unui raspuns la ceea ce il intrebi sau la ce ii spui. Este mult mai usor sa nu faci asta, dar daca o faci el va invata foarte repede ca poate scapa fara sa dea un raspuns iar abilitatile sale de comunicare vor avea de suferit.
Ascultati-va copilul
Indata ce copilul dumneavoastra incepe sa vorbeasca, trebuie sa va dati seama de ceea ce stie si de ceea ce intelege. Ascultati-va copilul si documentati-va asupra cuvintelor noi pe care le cunoaste sau pe care ar trebui sa le cunoasca.
Sa nu va mintiti niciodata copilul
Este de foarte multe ori foarte tentant sa va mintiti copilul ex. « daca plecam in liniste am sa te duc la magazinul de jucarii » si dupa aceea sa il duceti acasa. Evitati sa faceti aceasta pentru ca nu veti face decat sa incurcati perceptia copiului. Copii cu autism au foarte des perobleme in a intelege conceptul deceptiei. Daca il mintiti veti provoca numai frustrare si neincredere.
Implicati-l
Un copil cu autism va deveni un singuratic daca este lasat de unul singur iar limbajul si relatiile sale sociale vor avea de suferit. Inca de la o varsta frageda trebuie sa il implicati in ceea ce se intampla cu rudele si cu semenii sai. Nu este un mod mai bun de a-l invata. Un copil cu autism are de multe ori ceea ce se cheama supraincarcatura senzoriala. El are nevoie de timp, spatiu si de un mediu linistit cel putin la cateva ore pentru a face ceea ce doreste atata timp cat activitatea nu este destructiva in vreun fel.
Recomandari
- Invita acasa prieteni care au copii si organizeaza intalniri de joaca.
- Iesiti in parc si in locuri de joaca nu foarte aglomerate; ajuta-ti copilul sa relationeze cu alti copii.
- Inscrie-ti copilul la diverse cursuri optionale sau cluburi (cauta instructori de dans, inot, profesori de muzica, pictura care, de preferinta, au mai avut experienta de lucru cu alti copii cu autism).
- Si copilul cu autism poate merge la teatru, film, spectacole de muzica. La inceput e posibil sa se concentreze doar pentru o perioada scurta de timp. Dar daca il duci treptat si mai ales la spectacole care stii ca ii fac placere sau daca ii lasi in mana jucaria preferata, il ajuti mult.
- Este posibil sa intampini respingere, indignare sau priviri ciudate din partea celor din jur. Explica-le calm si pe scurt, de ce copilul tau se comporta „altfel” (nu este agresiv sau rasfatat, ci pur si simplu are autism; nu vorbeste pentru ca nu vrea, ci pentru ca nu poate). In cazul in care este discriminat, poti face si o sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
- Inscrie-ti copilul cat mai devreme la gradinita, pe cat posibil cu un insotitor, daca stii ca are rabdare si raspunde la instructiuni de grup. Integrarea in gradinita este primul pas, absolut necesar pentru integrarea lui ulterioara in scoala si pentru dezvoltarea abilitatilor de socializare.
Fiecare zi care trece fara ca micutul dumneavoastra sa nu fi invatat ceva nou,
este o oportunitate pierduta!